×
TR EN
KAYÜ Anasayfa
ELEKTRONİK VE OTOMASYON
RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
 
Kuruluş
Radyo Televizyon Teknolojisi Programı 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş ve öğrencilerini kabul ederek eğitimine başlamıştır. Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu, 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7141 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’na dönüştürülmüştür. Radyo Televizyon Teknolojisi Programı halen Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda faaliyetine ve öğrenci alımına devam etmektedir.
 
Kazanılan Derece
Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
 
Program Profili
Eğitim süresi 2 yıl olan Radyo Televizyon Teknolojisi Programında, öğrenciler 1. ve 2. yarıyılda Halkla İlişkiler, Kitle İletişim Teorisi, Elektroteknik, Radyo TV Tekniği, Sinemaya Giriş, Diksiyon ve Metin Okuma, Genel ve Teknik İletişim, Kamera ve Çekim Tekniği, Bilgisayar Uygulamaları gibi programa ait temel derslerini almaktadır. Ayrıca öğrenciler, söz konusu yarıyıllara ait dönemlerde uzaktan eğitim (ERUZEM) ile yürütülen Türk Dili, Yabancı Dil ve A.İ.İ.T derslerini görmektedirler. 3. ve 4. yarıyıllarda ise tamamen mesleki derslere geçilmektedir. Bu çerçevede Radyo Televizyon Teknolojisi Programında Fotoğrafçılık, Kurgu Tekniği, Radyoda Program Yapımı, TV’de Program Yapımı, Stüdyo Tekniği ve Donanımı, Bilgisayar ile Çizim, Akustik, Bilgisayar Animasyon, Haberleşme Sistemleri, İletişim Etiği, Radyo TV Reklamcılığı, Senaryo ve Yapım gibi mesleki dersler yer almaktadır. Öğrenciler 2. ve 4. yarıyılın sonunda genel olarak radyo, televizyon, gazete veya kurumların basın-yayın departmanlarında 20’şer günlük staj yapmakta ve önlisans eğitimini tamamlamaktadırlar. Böylece medya sektöründe yapım ve yayında ihtiyaç duyulan nitelikli olarak yetişecek mesleki elemanlara, temel radyo ve televizyon bilgilerinin verilmesi amaçlanmıştır. Bu kişilerin genel anlamda radyo ve televizyon bilgilerinin yanı sıra medya sektöründeki bütün alanlarda mevcut iş akışına hâkim olabilmeleri amacıyla habercilik, yönetmen yardımcılığı, yapım asistanlığı, senaryo ve metin yazarlığı, muhabirlik, kameramanlık, sesçilik ve ışıkçılık gibi alanlarda da temel mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Toplam dört yarıyıldan oluşan iki yıllık eğitimlerinin sonunda öğrenciler, radyo ve televizyon programı, belgesel, kısa film ya da alanla ilgili kurumsal bir çalışma deneyimi kazanarak mezun olacaklardır.
 
Mezunların İstihdam Profilleri
Radyo TV Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir.
 
Üst Derece Programlarına Geçiş
Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar kontenjanlar dâhilinde genel olarak İletişim Fakülteleri’nin Radyo Televizyon ve Sinema ile Gazetecilik bölümleri ve ayrıca Mühendislik Fakültesi’nin de ilgili bölümlerine geçerek lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler.
 
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi için tıklayınız.