×
TR EN
KAYÜ Anasayfa
MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİLERİ
MAKİNE PROGRAMI
MAKİNE PROGRAMI
 
Kuruluş
Meslek Yüksekokulu, 1975–1976 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim-öğretime açılmış, 1981 yılında Yüksek Öğretim Kanunu ile Erciyes Üniversitesine bağlanarak Kayseri Meslek Yüksekokulu adıyla eğitim-öğretime devam etmiştir. 2018 yılında 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kurulan Kayseri Üniversitesi’ne bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Makine Programı 1987-1988 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
 
Kazanılan Derece
Makine Teknikeri ünvanı ve ön lisans derecesi.
 
Program Profili
Eğitim süresi 2 yıl olan Makine Programında, 1. ve 2. yarıyılda Matematik 1 ve 2, Bilgisayar Uygulamaları, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Meslek Teknolojisi 1 ve 2, Bilgisayar Destekli Makine Resmi, İmalat İşlemleri 1 ve 2, Bilgisayar Destekli Tasarım 1, Malzeme Teknolojisi 1 ve Mühendislik Bilimi dersleri yer almaktadır. Ayrıca öğrenciler, söz konusu yarıyıllara ait dönemlerde uzaktan eğitim (KAYUZEM) ile yürütülen Türk Dili, Yabancı Dil ve A.İ.İ.T derslerini görmektedirler. 3. ve 4. yarıyıllarda Bilgisayar Destekli Tasarım 2 ve 3, İmalat İşlemleri 3, CNC Programlama, Malzeme Teknolojisi 2, Makine Elemanları, Elektro Mekanik, Meslek Teknolojisi 3, Bilgisayar Destekli Üretim, Hidrolik Ve Pnömatik Sistemler, Kalıp Tasarımı, Metal Kesme Prensipleri, İş Güvenliği ve Endüstriyel Ölçme ve Kontrol dersleri yer almaktadır. Öğrenciler, Sistem Analizi ve Tasarımı 1 ve 2 derslerini almakta ve almış oldukları eğitimi projelendirerek uygulama odaklı bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.  
Öğrenciler ayrıca mesleki tecrübe edinmek ve iş hayatına hazırlanmak amacıyla makine alanı ile ilgili kamu ya da özel sektör işletmelerinde toplam 40 iş günü staj çalışması yapmaktadırlar.  Stajın 20 iş günlük birinci kısmı 1. sınıfın sonundaki yaz tatilinde, ikinci kısmı ise 2. sınıfın sonundaki yaz tatilinde yapılmaktadır.
 
Mezunların İstihdam Profilleri
İmalat sektörünün gün geçtikçe gelişmesi ve CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle, Makine Teknikeri bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen elemanlardan olmuştur. Endüstride bulacakları başlıca istihdam alanları aşağıda özetlenmiştir; -Talaşlı imalat atölyelerinde geleneksel torna ve freze operatörlüğü, -Talaşlı imalat atölyelerinde CNC operatörlüğü, -Talaşlı imalat atölyelerinde CAD-CAM operatörlüğü, -Teknik ressam, -Kalite kontrol ve otomasyon, -Isıl işlemci. Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) giren mezunlar Makine Teknikeri olarak atanabilmektedirler.
 
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvurarak Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girebilirler ve başarılı oldukları takdirde; Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Enerji Yönetimi, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Gemi Makineleri, İşletme Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
 
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi için tıklayınız.