×
TR EN
KAYÜ Anasayfa
ELEKTRONİK VE OTOMASYON
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
 
Kuruluş
Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, 1975–1976 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim-öğretime açılmış, 1981 yılında Yüksek Öğretim Kanunu ile Erciyes Üniversitesine bağlanmıştır. Kayseri Meslek Yüksekokulu, 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7141 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Meslek Yüksekokulu’na dönüştürülerek Kayseri Üniversitesi bünyesine katılmıştır. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programı halen Kayseri Üniversitesi bünyesinde Meslek Yüksek Okulu olarak faaliyetlerine ve öğrenci alımına devam etmektedir.
 
Kazanılan Derece
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi alanında verilen 120 AKTS'lik dersleri başarıyla tamamlayan ve program yeterliliklerini yerine getiren adaylara “Biyomedikal Cihaz Teknikeri" ünvanı ve “Ön Lisans Diploması” verilir.
 
Program Profili
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve sistemin kullanımı hastaların  tanı ve tedavisi için sağlık alanına sunulmuştur. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programında, sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde kullanılan alet ve cihazların montaj, bakım, onarım ve kalibrasyonlarını yaparak aynı zamanda kullanabilen biyomedikal cihaz teknikerleri yetiştirilmektedir. Üniversitemiz bünyesinde yetiştirmeyi hedeflediğimiz Biyomedikal teknikerlerinin en önemli özelliği; tıbbi cihazların yukarıda sıralanmış olan fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmelerinin sağlanması için gereken test metodolojilerinin bilinmesi, bakım, onarım ve kalibrasyonlarının yapılması ve takibi konularında sağlık sistemine destek vermeleridir. Öğrenciler bu konuları öğrenirken ülkemizde mevcut olan mevzuat hakkında da bilgilendirilmektedir. Toplam insan nüfusundaki artış ve insan ömrünün uzaması nedeniyle sağlık alanındaki yatırımlar da buna paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı ülkemizde sağlık sektöründe ürün ve hizmet üreten özel ve kamu kuruluşlarında görev yapmaları amacıyla Biyomedikal Teknikerleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Biyomedikal Cihaz Teknolojilerini ilgilendiren konular genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
 
Tıbbi cihazların;
• Tasarım, üretim ve montaj aşamalarında bulunulması,
• Muayene, kabul ve kontrol süreçlerinin gerçekleştirilmesi, 
• İlgili sağlık kuruluşlarında kurulumlarının yapılması,
• Bakım, onarım, test ve kalibrasyonlarının yapılması ve takibi
• Ulusal ve uluslararası düzeyde belirlenmiş referans değerlere uygun olarak çalışmasının sağlanması,
• Uygulama eğitimlerinin hekim veya sağlık çalışanlarına verilmesi,
•  Arızalanması durumunda müdahale edilerek, arızanın giderilmesi,
• Envanterinin güncelleştirilmesi.
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Programı yukarıda bahsi geçen tüm süreçler için donanımlı ve yetkin Biyomedikal Cihaz Teknikerleri yetiştirmeyi hedefler. Bu doğrultuda eğitim süresince öğrenciler teorik dersler ile cihazların kullanım amacı, çalışma prensipleri ile ilgili uygulamalı (staj) eğitimi almaktadır. Uygulamalı dersler sayesinde öğrenciler, teorik bilgilerini laboratuvarlarda ve cihaz başında bizzat tatbik etme imkânına sahiptir.
Bu amaçla ders programı;
• Temel bilimler,
• Elektrik, elektronik ve bilgisayar dersleri,
• Anatomi ve fizyoloji dersleri,
• Tıbbi cihazları ayrı ayrı anlatan dersler,
• Yabancı dil,
• Tıbbi cihazların satın alma, muayene ve test işlemleri konusunda öğrencileri bilgilendiren zengin bir içerikten oluşur.
 
Bununla birlikte sağlık sektöründeki düzenleme, yönetmelikler ve son gelişmeler yakından takip edilerek ders içerikleri sürekli güncellenmektedir.
Bu programda okuyacak öğrencilerin elektronik ve bilgisayar konularına ilgili olması beklenir.
 
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar, kamu ve özel sağlık kurum, kuruluşlarında, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev alabilmektedirler. Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Biyomedikal cihaz tasarım ve üretim firmaları,
2. Biyomedikal cihaz ithalatçıları,
3. Biyomedikal teknik servis firmaları,
4. Kalibrasyon laboratuvarları,
5. Kamu ve özel hastanelerinin tıbbi cihaz teknik servisleri,
6. Laboratuar ve görüntüleme merkezleri
vb. yerlerde çalışabilirler.
Bazı mezunlarımız kendi işyerlerini kurmakta, bazıları ise meslekleri dışında kalan farklı alanlarda çalışabilmektedirler. Biyomedikal cihaz teknikerleri çalışma ortamları gereği sürekli olarak doktor, hemşire ve diğer hastane personeliyle iletişim halindedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar kontenjanlar dâhilinde genel olarak Mühendislik Fakülteleri’nin ilgili bölümlerine geçerek lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler.
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi için tıklayınız.