ELEKTRİK PROGRAMI
Kuruluş
Meslek Yüksekokulu, 1975–1976 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim-öğretime açılmış, 1981 yılında Yüksek Öğretim Kanunu ile Erciyes Üniversitesine bağlanarak Kayseri Meslek Yüksekokulu adıyla eğitim-öğretime devam etmiştir. 2018 yılında 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kurulan Kayseri Üniversitesi’ne bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Elektrik Programı 1987-1988 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Elektrik Teknikeri, Ön lisans derecesi.
Program Profili
Eğitim süresi 2 yıl olan Elektrik Programında, Bilgisayar Uygulamaları, Doğru Akım Devre Analizi, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Enerji Yönetimi, Tamamlayıcı Elektrik Servis ve Sistemleri, Alternatif Akım Devre Analizi, Analog Elektronik, Bilgisayar Destekli Tasarım 1 ve 2, Elektrik Makinaları 1 ve 2, Elektrik Şebeke Tesisleri, Özel Tesisat Tekniği, Elektrik Bakım ve Arıza Bulma, Elektrik Enerjisi Üretimi İletimi ve Dağıtımı, Sayısal Elektronik, Yüksek Gerilim Tekniği, Elektromekanik Kumanda Sistemleri, Sarım Tekniği, Elektrik Tesisat Tekniği, Fabrika İmalat Teknikleri, Güç Elektroniği, Programlanabilir Denetleyiciler, Sözleşme Keşif ve Planlama, Endüstriyel Kontrol ve Elemanlar, İleri Sayısal Uygulamaları ve Telekomünikasyon Teknolojileri dersleri yer almaktadır. Öğrenciler, Sistem Analizi ve Tasarımı derslerinde birer proje konusu alarak derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirmektedir.
Öğrenciler ayrıca mesleki tecrübe edinmek ve iş hayatına hazırlanmak amacıyla branşlarıyla ilgili kamu ya da özel sektör işletmelerinde toplam 40 iş günü staj çalışması yapmaktadırlar. Stajın 20 iş günlük birinci kısmı 1. sınıfın sonundaki yaz tatilinde, ikinci kısmı ise 2. sınıfın sonundaki yaz tatilinde yapılmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar, kurumların elektrik atölyelerinde, elektrik tesisat projesi çizim ofislerinde, bilgi işlem merkezlerinde, bilgisayar donanım firmalarında, elektrik enerjisi üretim, iletim, dağıtım yapan tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) giren mezunlar Elektrik Teknikeri olarak atanabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvurarak Dikey Geçiş Sınavına girebilirler ve başarılı oldukları takdirde; Elektrik Mühendisliği, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi için tıklayınız.